PIEMONTE

Været i Piemonte akkurat nå (klikk for å komme til lokalt værvarsel)

Kultur og historie, sport og natur, mat og vin – Opplevelsene er mange

Piemonte ligger i Nordvest-Italia og grenser til de franske alper i vest og Sveits i nord. Navnet kommer fra «piede» og «monte», henholdsvis fot og
fjell. Piemonte er et av Italia rikeste områder, og hovedstaden er Torino.

Regionen ligger svært sentralt til for naturglade, sportsinteresserte og desom liker storbylivet. Området nevnes også i forbindelse med rikholdig
kunst, kultur og historie. Byene i området har vært gjenstand for erobringerog invasjoner, kriger og rivalisering i historiens løp.

Ideen til Italias samling utviklet seg på bakgrunn av dette i Piemonte,der provinshovedstaden Torino ble kongeriket Italias første hovedstad
i 1861 og huset den første kongen av Italia, Vittorio Emmanuele II.

Piemonte er likevel mest kjent for sitt kjøkken og sin vinproduksjon.Mat og vin er uatskillelige i Piemonte. Begge er sterke, kraftige, originale,
modne og på en måte høstpreget. Når det gjelder gastronomi, er Piemonte en helt spesiell region både på grunn av beliggenheten og fruktbarheten.

Det tradisjonelle piemontesiske kjøkken er robust, smaksrikt, mangfoldig og oppfinnsomt. Piemonte har et så stort utvalg av råvarer og spesialiteter at det er vanskelig å velge. Kjernen i kokekunsten dreier seg derfor om å velge de beste råvarene og fremheve og forsterke deres naturlige smak og kvalitet. Samtidig er enkelheten noe av hemmeligheten bak suksessen. En enkel pasta med hvit trøffel kan smake himmelsk.
Mye av den tradisjonelle matlagingen er likevel tidkrevende og et skikkelig piemontesisk måltid er sjenerøst og frodig.
Spesielt nevnes alltid trøfler, kjøtt, oster, pasta, sjokolade og hasselnøtter.

Vinkjennere fra fjern og nær regner Piemonte som en av de beste vinregionene i verden. Grunnlaget for Piemontes berømte viner ble dannet for 14 millioner år siden. Avleiringer fra den tid er i dag med på å gi vindruene som vokser her det lille ekstra.

Nebbiolo – også kjent som dronningen av røde druer – er den viktigste, edleste og mest prestisjefylte druen.
Navnet kommer fra det italienske ordet for tåke, nebbia, angivelig fordi den blir moden sent i oktober når den berømte piemontetåken kommer sigende ned fra Alpene. Lys rødoransje farge. En duft av nøtter, modne kirsebær, sopp, trøffel, lær og tobakk. Og en syrestruktur og tanniner uten sidestykke. Nebbiolos evne til å lagres i kjelleren i tiår etter tiår har gjort den berømt og ettertraktet.

«La Dolce Vita»